Met een groots concert in het Openluchttheater heeft De Harmonie zaterdag het bevrijdingsweekend van Ede afgesloten. Bijna 250 muzikanten en zangers gaven een muzikale invulling aan het thema van 70 jaar bevrijding Herinneren, herdenken en vieren. Locoburgemeester Leon Meijer memoreerde hoe een 16-jarig meisje 70 jaar geleden op haar verjaardag getuige was van de bevrijding en nu 70 jaar in vrijheid leeft. Dat alle huidige 16-jarigen dat ook mogen.

Groots
Met een spectaculaire uitvoering van Liberty Fanfare van John Williams opende het 70 man grote orkest van De Harmonie de avond. De 1000 bezoekers waren in het voorprogramma al getrakteerd op mooie klanken van jeugdkoor Jedaja. Hoogtepunt van de avond was absoluut de uitvoering van The Armed Man: a mass for peace van Karl Jenkins. Een groot projectkoor liet samen met De Harmonie zien dat de amateurkunst in Nederland zich op een hoog niveau bevindt. Het publiek kon volop genieten van fraaie solo’s van zangers en muzikanten. Muziek vol emotie van oorlog, hoop en bevrijding aldus Harmen van Wijnen, voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede, die stil stond bij het belang van vrijheid.

Slotspektakel
Lastig om na een groot werk als The Armed Man met dalende temperaturen het publiek enthousiast te houden. De uitvoering van Ouverture 1812 van Tsjaikovski met perfect getimed vuurwerk was hartverwarmend, evenals het enthousiasme van het publiek. Een toegift met Land of Hope and Glory werd dan ook door een groot deel van het publiek meegezongen. Het publiek onderstreept het belang van vrijheid door bij een collecte voor War Child gul te geven met een totale opbrengst van ruim 2.000 euro. Een mooie bijdrage van een jarige amateurmuziekverenging aan vrede en vrijheid wereldwijd.

Bevrijdingsconcert 18 april 2015