Algemene informatie

De Harmonie biedt diverse muziekopleidingen aan. Zowel beginnende als gevorderde muzikanten kunnen via onze vereniging een muziekopleiding volgen. Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde docenten.

Heeft een leerling nog geen basiskennis van muziek, dan kan eerst gestart worden met een cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV). Heeft de leerling al een AMV-cursus gevolgd of is hij/zij al wat ouder, dan kan er gelijk worden gestart met muziekles op een instrument naar keuze.

Wij leiden al onze leerlingen op met als doel om mee te spelen in één van onze orkesten. Met de muziekmethode die gebruikt wordt tijdens de muzieklessen, kan een leerling al na een halfjaar meespelen in ons opstaporkest “De Opmaat”. Want samen muziek maken, is nog leuker dan alleen!

Contact

Heb je een vraag over de muziekopleidingen of de orkesten, of wil je jezelf of jouw kind aanmelden voor de AMV-opleiding of muziekles, stuur dan een e-mail naar opleiding@deharmonie.org.

Algemene Muzikale Vorming (AMV)

De cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) is bedoeld voor alle kinderen uit groep 4, 5 en 6 die graag muziek willen maken. De lessen worden gegeven door Geeske Telgen.

Doel van de lessen is dat de leerlingen op een levendige en persoonlijke wijze kunnen musiceren, in een veilige en plezierige omgeving. De eerste lessen bestaan uit het opdoen van muzikale ervaringen, de blokfluit is het oefeninstrument dat we daarvoor gebruiken. Daarnaast maken we in de lessen afwisselend gebruik van luisterindrukken, samen zingen, samen improviseren of een muzikaal spelletje. Aan de hand daarvan krijgen ze een klank en ritmische voorstelling. Ons leerboek “de Blokfluitkoffer” zal daarbij worden gebruikt.

Ook gaan we kennis maken met andere instrumenten, zodat je een goede keuze kunt maken als je na de cursus op een ander instrument verder wilt gaan. De Harmonie investeert in de leerlingen door hen tijdens deze cursus mee te laten spelen in het leerlingenorkest en het grote Harmonieorkest. Dat zijn altijd feestelijke en onvergetelijke ervaringen.

In februari 2025 starten er nieuwe AMV-groepen, hiervoor kun je jouw kind al aanmelden.

Tarieven en praktische informatie

De AMV-cursus wordt bij voldoende aanmeldingen (minimaal 3) georganiseerd. De kosten van de cursus bedragen € 120,- voor 15 lessen, exclusief aanschaf van een blokfluit en lesboek. Je betaalt dit bedrag eenmalig voor de volledige cursus. De lessen vinden plaats op maandag en donderdag. In overleg kan er na de eerste 15 lessen een vervolgcursus van nog eens 15 lessen worden gevolgd.

In februari 2025 starten er nieuwe AMV-groepen. Er zijn drie groepen die op maandag tussen 16:00 en 16:30 en 16:30 en 17:00 uur en op donderdag tussen 16:30 en 17:00 uur les krijgen. Wij proberen per groep ongeveer 3 leerlingen te plaatsen zodat er ruimte en tijd is voor persoonlijke aandacht.

Wil je meer informatie over de AMV-cursus of wil je jouw kind aanmelden? Mail ons via opleiding@deharmonie.org.

Muziekles

De lessen bij De Harmonie worden gegeven door vakdocenten. De muzieklessen vinden wekelijks plaats (m.u.v. schoolvakanties).

Muziekinstrumenten

Bij De Harmonie is het alleen mogelijk om muziekles te volgen op de muziekinstrumenten die in een harmonieorkest worden gespeeld. Dat zijn de volgende instrumenten:

  • Bariton
  • Bastuba
  • Dwarsfluit
  • Fagot
  • Hobo
  • Hoorn
  • Klarinet
  • Piccolo
  • Saxofoon
  • Trombone
  • Trompet
  • Slagwerk

Elke leerling mag een gratis proefles volgen op een instrument naar keuze!

Samenspel

Alle leerlingen bij De Harmonie worden opgeleid om in een van de orkesten te gaan spelen. Naast het leren van het bespelen van een muziekinstrument met daarbij het leren lezen van het notenschrift, is het van belang te leren samenspelen in een orkest. Samen muziek maken is nog leuker!

Kosten

De leskosten zijn voor een wekelijkse privéles van 30 minuten, dat is inclusief het lenen van een instrument (indien beschikbaar). Daarnaast wordt de leerling lid van de vereniging en betaalt de daarvoor geldende contributie.

Tarieven muziekles

De leskosten zijn voor een wekelijkse priveles van 30 minuten, dat is inclusief het lenen van een instrument (indien beschikbaar). De tarieven worden jaarlijks vastgesteld in de algemene ledenvergadering.

De tarieven voor de muziekles zijn te vinden op deze pagina.

De leerling wordt lid van de vereniging en betaalt de daarvoor geldende contributie, naast het tarief voor de muziekles. De huidige contributiebedragen kunt je vinden op deze pagina.

De Harmonie werkt mee aan het initiatief Ede Doet Mee! van de gemeente Ede voor inwoners met een laag inkomen en een beperkt eigen vermogen. Alle informatie hierover vindt u op de website van Ede Doet Mee!

*Deze tarieven gelden tot het behalen van het HaFaBra B-examen.

Huren van instrumenten

Het is mogelijk om een muziekinstrument te huren van De Harmonie. Dit kan alleen als het instrument beschikbaar is. De kosten van het huren zijn bij het lesgeld/contributie inbegrepen.

Muziek op school

Leuk dat je geïnteresseerd bent in De Harmonie!

De Harmonie heeft een lespakket voor muziek op school gemaakt. Daarnaast kunnen scholen contact opnemen met De Harmonie voor muziek op school. Dat wil zeggen dat leden van De Harmonie op school komen om de leerlingen kennis te laten maken met muziek. Er wordt wat op diverse instrumenten gespeeld, de leden vertellen wat over de instrumenten en kinderen mogen zelf enkele instrumenten proberen. Via Cultura Ede kunnen Edese scholen dit ook bestellen (www.cultura-ede.nl). Of neem contact met ons op via info@deharmonie.org.